Innovatiecentrum


Nederland heeft een toppositie op het gebied van isotopen: intensieve samenwerkingen tussen onder andere universiteiten, ziekenhuizen en producenten hebben geleid tot een aantal innovatieve en zeer effectieve behandelingen met minder bijwerkingen. De wetenschappelijke ontwikkelingen staan niet stil. We lichten een aantal belangrijke nieuwe ontwikkelingen en therapieën voor je uit.


Effectiviteit van chemotherapie voorspellen

Recent is in Petten een belangrijke nieuwe isotoop ontwikkeld. Hiermee is te voorspellen of patiënten baat gaan hebben bij specifieke chemokuren (met cisplatin). Die chemotherapie is heftig: hij stopt de celdeling. Dat is nodig bij snel groeiende tumoren. Maar er zijn nadelen aan de therapie: hij is nog niet bij elke vorm van kanker even effectief én kan ernstige bijwerkingen hebben, zoals aantasting van gehoor en zelfs ernstig nierfalen.

Het nieuwe radioactieve cisplatin heeft twee belangrijke functies: het voorspellen van de effectiviteit van de chemotherapie (hoe groot is de kans op succes) én de mogelijke schade (hoeveel schade aan gezonde weefsels verwachten we). Zo kunnen betere afwegingen worden gemaakt om de chemotherapie wel of niet in te zetten. In Petten is een automatische faciliteit ontwikkeld waarmee het radioactieve cisplatin in kleine batches voor klinische trials gemaakt kan worden. Lees meer over dit CISSPECT project.

"We kunnen chemotherapie


Nederland zet grote stappen in de ontwikkeling van nuclaire medicijnen


 

Beter behandelen van uitzaaiingen

Een belangrijke recente innovatie is gedaan met het isotoop lutetium. Het is nu mogelijk deze isotoop te koppelen aan moleculen die hun weg vinden naar uitgezaaide prostaatkankercellen in het lichaam en daar heel lokaal hun werk doen: het bestralen en kapot maken van de kankercellen. Hoe preciezer er gericht kan worden op de kankercellen, hoe minder schade er aangericht wordt aan de gezonde weefsels er omheen.

Voorheen konden prostaatkankerpatienten met uitzaaiingen niet verder behandeld worden. Nu wel. Met de nieuwe methode kunnen uitzaaiingen heel gericht behandeld worden. De methode heeft weinig bijwerkingen en levert een enorme bijdrage aan het vergroten van de kwaliteit van leven. Patiënten krijgen er in sommige gevallen vele jaren bij.

Ga terug naar de kaart